Skip to main content
 
 

Het Opstelten Manifesto

1 min read

Hackers moeten op 'verantwoorde wijze' kunnen binnendringen in computersystemen van bedrijven om zo ICT-problemen aan het licht te brengen.

Aldus Minister Opstelten hier op nu.nl. Krijgen we een Opstelten Manifesto?

 

Exit 'kabel'-TV

3 min read

Iets meer dan een jaar geleden is er glasvezel gekomen op Ijburg. Ik stond natuurlijk direct vooraan in de rij om daar op aangesloten te worden. UPC TV heb ik toen ingeruild voor TV van XS4ALL.

In het begin was ik daar helemaal niet ontevreden mee. De beeldkwaliteit van de TV-ontvanger was prima en je krijgt er ook een hele zooi HD kanalen bij. Prima! Tot het moment dat ze bij XS4ALL kwamen met een update voor de settop-box. Nu kon je opnemen in de cloud. Niet dat je méér dan eerst kon opnemen, want het maximum aan opnamen bleef 200 uur, net zoals er op de ingebouwde harddisk paste. Een update dus waar je niets mee opschiet. Maar er was nog iets nieuws: na de update was het niet meer mogelijk om herhalende opnames te programmeren. Dus elke dag Sesamstraat voor de kinderen of DWDD opnemen zonder dat je iedere aflevering apart moet instellen zat er niet meer in. En dat was nou juist de enige feature die ik echt vaak gebruikte.

Nu m'n contract is verlopen heb ik maar besloten het TV abonnement er maar helemaal uit te gooien. Eens kijken of dat gaat zonder ...

Er zijn nu twee weken voorbij en ik moet zeggen dat er genoeg mogelijkheden zijn om zonder TV abonnement door het leven te gaan en toch vanalles te kunnen kijken. Aan mijn TV heb ik een GoogleTV hangen. Er zijn diverse apps met interessante video, ik beschik over een webbrowser waarmee ik alles bijna alles op het web kan bekijken op TV en via m'n telefoon of ipad kan ik via DLNA of Airplay ook nog eens van alles op TV afspelen.

Hieronder wat tips voor andere kabellozen

Van de omroepen:

Meer video:

Tot slot een goeie tip voor als je de kabel er uit gooit: laat de TV wat vaker uit staan. Je mist niet zo veel...

 

 

De lucht in met CasparCG: Open Source Broadcast Graphics

2 min read

Een kleine 10 maanden geleden blogde ik hier over een projectje dat we bij AT5 hadden ondernomen om met VLC een webcamstream van AmsterdamFM uit te zenden.

Echt heel lang hebben we er niet van kunnen genieten. Het afspelen van de stream met VLC had de nodige problemen. Zo liep het geheugengebruik steeds maar op door een geheugenlekje in VLC en hadden we niet genoeg controle om het wegvallen van de stream te detecteren.

Na wat gepruts hebben we besloten de stream af te spelen vanuit een Flash file die we met een stand-alone Flashplayer voor Linux lieten afspelen. We hebben zelf een playertje gemaakt in Flash en die liep gelijk redelijk stabiel. Met een klein beetje actionscript konden we tevens anticiperen op het wegvallen van een stream en in plaats van geen beeld even een plaatje tonen en 'even geduld a.u.b.' in beeld zetten.

Sinds een tijdje volg ik de ontwikkelingen van het Open Source Graphics platform CasparCG. het leek me erg leuk om hier eens iets mee te kunnen doen. Toen we het Matrox kastje uit de AmsterdamFM opstelling ergens anders voor wilden gaan gebruiken hebben we dat maar aangegrepen om de AmsterdamFM stream door CasparCG uit te laten spelen. CasparCG maar voor de graphics gebruik van Flash. De de overstap was dus zo gemaakt. Met een goedkoop SDI kaartje van BlackMagic erbij en de laatste beta versie van CasparCG hadden we dat eigenlijk zo aan de praat.

De eenvoud om met Flash en actionscript  graphics voor TV te produceren en de mogelijkheid om CasparCG vanaf afstand te bedienen via een remote control protocol maken het een heel krachtig platform waardevolle uitbreiding van onze uitzendomgeving.

CasparCG draait nu in productie en ondanks dat het een beta versie is werkt het perfect. Hier gaan we zeker meer mee doen...

 

Goede voornemens?

1 min read

Wat is het alweer lang geleden zeg dat hier een update is verschenen. Daar moet wel verandering in komen wil dit experiment niet verder afsterven. Dus een goed voornemen voor het nieuwe jaar: meer updates op de blog.

 

De lucht in met VLC: Geinig voor weinig

2 min read

Vanaf deze week zenden we op AT5 het 'AT5 Radionieuws' uit dat wordt uitgezonden door radiozender AmsterdamFM. Dit is onderdeel van een samenwerking op verschillende vlakken.

Technisch gezien is het een best leuk projectje voor AT5. Als stadszender met een niet al te groot budget zijn we altijd op zoek naar creatieve oplossingen. Bij dit project hebben we die gevonden door gebruik te maken van o.a. VLC om de beelden uit de studio van AmsterdamFM uitgezonden te krijgen.

Bij AmsterdamFM in de studio staat een PC met daaraan een Microsoft LifeCam Studio webcam. Deze camera is door zijn grote HD sensor vrij lichtgevoelig en daardoor goed bruikbaar voor binnen zonder speciale verlichting. De beelden van de camera worden in een h264+mp3 stream via een dedicated internetverbinding naar AT5 verzonden.

Bij AT5 in de uitzendketen staat een PC met daarop een Wowza Media Server om de stream te ontvangen en VLC om de stream af te spelen op het 2e beeldscherm van de PC. VLC heeft nogal wat configuratie-opties om er voor te zorgen dat alles goed in beeld komt. En met de het logo filter kunnen hebben we ook nog wat vormgeving aan het beeld kunnen toevoegen.
Om het beeld met geluid uitgezonden te krijgen gebruiken we een Matrox Convert DVI doosje.  Dat kastje, dat een PC beeld kan omzetten in een SDI signaal, is in 'broadcast-termen' erg goedkoop, maar geeft desondanks prima beeld.

En om het geheel af te maken en te zorgen dat e.e.a. ook een beetje stabiel blijft draaien gebruiken we ons open source monitoring platform Zabbix dat de boel nauwlettend in de gaten zal houden.

De volgende stap is om met bijvoorbeeld VidBlaster meerdere camera's in de studio te bedienen en live te kunnen schakelen tussen verschillende camerastandpunten.

Al met al geinig voor weinig.

AmsterdamFM kan je doordeweeks zien op AT5 van 13.00u tot 14.00u en vanaf volgende week ook tussen 7.00u en 9.00u 's-morgens. O.a. via de livestream van AT5.

 

Interactieve TV met XMPP

3 min read

Tot nog toe is meedoen met TV veelal beperkt tot het sturen van een SMSje om je stem te laten gelden bij de een of andere verkiezing of prijsvraag. Óf je kan een tweetje insturen met je mening. De rode-knop van de settopboxen is in Nederland om de een of andere reden nooit echt van de grond gekomen, ondanks het groeiend aantal digitale kijkers (pdf).

2011 zou wel eens het jaar kunnen zijn dat producenten en omroepen wat meer gaan experimenteren met manieren waarop kijkers kunnen meedoen met programma's.

Recent onderzoek toont aan dat een groot deel van de mobiele internetgebruikers ook tijdens het TV kijken zit te surfen. En al die nieuwe tablets zijn ook heerlijk om een beetje mee te surfen tijdens het zappen.

De NOS heeft vorig jaar natuurlijk al wat geëxperimenteerd met hun 2e scherm, tijdens het WK Voetbal. Een mooi voorbeeld, maar nog niet heel erg interactief. De laatste tijd kwamen er wat leuke andere dingen voorbij op dit gebied.

Tijdens TVOH konden bezoekers van de website real-time raten. Via een HTML5 appje op de site kon je met een slider tijdens de optredens aangeven hoe goed of slecht je het vond. De toepassing is gemaakt door het Amsterdamse ExMachina. En alhoewel het een goed voorbeeld is wat we kunnen verwachten was het jammer dat er met die ratings verder niets op TV gedaan werd. Alleen op de site kon je zien hoe mensen de kandidaten beoordeelden.

Ook het platform TV Tune-IN gaat producenten van TV formats een white-label oplossing aanbieden om real-time apps voor TV programma's te maken. Ik heb er nog niet veel over kunnen vinden verder, maar het is duidt er wel op dat participeren op een 2e scherm wel eens een trend zou kunnen worden.

De BBC gelooft er ook in. Het BBC Research lab heeft daarom een open-source framework gemaakt voor het maken van real-time web-apps. Het framework is gebaseerd op het real-time messaging protocol en open-standaard XMPP + PubSub en maakt gebruik van de Strophe.js voor de afhandeling van deze protocollen in de browser.

Het mooie van het BBC framework is dat het is gebaseerd bestaande en bewezen technologie (XMPP vormt o.a. de basis van Google Talk en Facebook Chat) én dat het uitgaat van de browser als standaard interface. En dus toegankelijk vanaf iedere browser, zonder dat je eerst een native app hoeft te installeren. Of je nu met je laptop of schoot TV zit te kijken, aan het vingeren bent op je tablet of aan het priegelen bent op je smart-phone.

 

Hoe anoniem is de anonieme OV-Chipkaart?

2 min read

Veel nieuws de afgelopen week over de nieuwe eenvoudige manieren om de OV-Chipkaart te kraken. Het was natuurlijk wachten op dit soort berichten sinds de hack van de Milfare RFID chip zo'n 2 jaar geleden bekend werd gemaakt.

In de studio van Nieuwsuur kwam Gerben Nelemans, directeur van TLS toelichting geven over de hack.

Waar ik eigenlijk niemand over heb gehoord is het feit dat Gerben Nelemans in het filmpje hierboven vertelt dat ze aangifte doen van misbruik en dat het openbaar ministerie geen moeite heeft met het herleiden van de anonieme chipkaarten naar personen. Dat kan alleen als er op de een of andere manier een link is te maken tussen de OV chipkaart en de gebruiker.

Waarschijnlijk slaat TLS ook alle trasactie-gegevens op bij anonieme OV kaarten waardoor het makkelijk te achterhalen is met welke bank- of giropas de kaart is opgeladen. Deze gegevens zijn voor het openbaar ministerie (met al haar handigheidjes) dan weer makkelijk tot personen te herleiden.

Hoe anoniem is die anonieme kaart dan als er blijkbaar toch aan personen te relateren info aan wordt gekoppeld zoals bankrekeninnummers? Moet die informatie niet los en niet-herleidbaar worden opgeslagen?

Als je echt anoniem wilt OV-en alleen contant opladen dus!

 

Fuck Apple, lang leve HTML5

1 min read

Dit is weer zo'n bericht waarvan je denkt; tjonge jonge. Apple heeft de uitgever van NRC laten weten dat het geen abonnementsvorm meer mag hanteren voor de NRC apps die niet via de AppStore van Apple zelf worden afgerekend. Apple wil dat graag omdat ze dan 30% van de opbrengst in hun zak kunnen steken.

Tijd om eens goed na te denken over de alternatieven. Want waarom zou het NRC die native app niet gewoon vervangen door een web of HTML5 toepassing die via de browser van de ipad te benaderen is? Net zoals de Pers dat doet.

Een bijkomend voordeel van een webtoepassing is dat je niet voor elke nieuwe tablet een nieuwe app hoeft te maken. Nu is iOS nog groter dan android, maar voor hoe lang? Vooral als je kijkt naar de hoeveelheid aangekondigde (Android) tablets op de CES dit jaar.

Wil je dus als medium er voor zorgen dat Apple zich noch met de inhoud bemoeit, noch met de wijze waarop je je inkomsten wilt genereren. Kies dan voor het open web i.p.v. de app-store.

 

Googleloos

2 min read

Nu ik een blog heb zou ik ook willen weten of het blog gelezen wordt. Normaal zou ik direct Google Analytics op m'n site installeren. Al dan niet met de Google Analytics plugin van Joost de Valk. Maar recente ontwikkelingen hebben me aan het denken gezet. Met alle diensten die Google uitrold is het bijna niet meer mogelijk met met je IP-adres  niet in de logfiles van Google op te duiken. En met al die gegevens op één plek wordt het wel heel makkelijk om een uitgebreid profiel van iemand op te stellen op basis van zijn surfgedrag.

Niet dat ik Google niet cool vind. Ik denk dat het de coolste uitgeverij van dit moment is en ook op technologisch gebied is Google natuurlijk erg vooruitstrevend. Ik kies er zelf alleen wel bewust voor om Google producten te gebruiken. Dat ik mijn mail lees in Gmail, zoek met Google Search en m'n infobesitas bevredig met Google Reader beslis ik zelf en ik neem het gevolg, dat Google een mooi profiel over mij kan opbouwen, voor lief.

De bezoekers van mijn site wil ik die keuze niet opdringen. Dus zo lang de Google opt-out functie nog niet standaard is ingebouwd in alle browsers wordt je bezoek aan deze site niet gedeeld met derden.

Om toch inzicht te krijgen in de bezoekers van de site heb ik van de week Open Web Analytics geïnstalleerd. Een super goed alternatief voor Google Analytics. De architectuur van de tool is behoorlijk goed schaalbaar, maar dat is nu voor mijn site nog geen issue. Verder heeft OWA naast de Google Analytics functionaliteit een goeie set extra features in huis waaronder o.a. mouse-movement-tracking, eenvoudige Wordpress integratie en server-side tracking (dus zonder javascript trackingcode in je html). Nu nog wat bezoekers ...