Skip to main content
 

Hoe anoniem is de anonieme OV-Chipkaart?

2 min read

Veel nieuws de afgelopen week over de nieuwe eenvoudige manieren om de OV-Chipkaart te kraken. Het was natuurlijk wachten op dit soort berichten sinds de hack van de Milfare RFID chip zo'n 2 jaar geleden bekend werd gemaakt.

In de studio van Nieuwsuur kwam Gerben Nelemans, directeur van TLS toelichting geven over de hack.

Waar ik eigenlijk niemand over heb gehoord is het feit dat Gerben Nelemans in het filmpje hierboven vertelt dat ze aangifte doen van misbruik en dat het openbaar ministerie geen moeite heeft met het herleiden van de anonieme chipkaarten naar personen. Dat kan alleen als er op de een of andere manier een link is te maken tussen de OV chipkaart en de gebruiker.

Waarschijnlijk slaat TLS ook alle trasactie-gegevens op bij anonieme OV kaarten waardoor het makkelijk te achterhalen is met welke bank- of giropas de kaart is opgeladen. Deze gegevens zijn voor het openbaar ministerie (met al haar handigheidjes) dan weer makkelijk tot personen te herleiden.

Hoe anoniem is die anonieme kaart dan als er blijkbaar toch aan personen te relateren info aan wordt gekoppeld zoals bankrekeninnummers? Moet die informatie niet los en niet-herleidbaar worden opgeslagen?

Als je echt anoniem wilt OV-en alleen contant opladen dus!